Fredags Filosofi: Vejret

Som blogger kan det være vanskeligt, at finde ud af hvor grænsen mellem personligt og privat går.
Hvor meget man skal dele ud af sig selv, og hvordan man får gjort ens blog personlig. Som ny blogger er det måske ekstra svært, også fordi man gerne vil tilføje noget nyt til bloggosfæren.
En dag da jeg stod og lyttede til Eksistens nede i Fitness (ja, jeg har en alsidig smag), kom jeg til at tænke på, at man måske kan øse lidt lommefilosofi/psykologi udover jer, deraf føljetonen: Fredags Filosofi (Fredags Lommefilosofi, lyder bare knap så godt).

I Eksistens starter de ofte med at belyse og diskutere en nyhed fra ugens løb fra et filosofisk perspektiv. I programmet “Mandeidentitet” tog de dog udgangspunkt i en hverdagssituation vi alle kender, og den bed jeg mig fast i.

Du skal til din kærestes Mosters 50års fødselsdag. Der er bordkort på. Du krydser fingrene og tænker: Bare jeg dog skal sidde ved siden af min kæreste, men ak! Du skal selvfølgelig sidde i den helt anden ende af hesteskoen og du kender INGEN. What to do, what to do? Hvad snakker man lige med Bent på 60 år og Kristina på 14 om? Var det ikke lidt køligt udenfor i dag? Var det ikke også noget med, at det kunne risikere at regne senere? Måske man skulle trække vejrkortet.

For vi kan altid mødes om vejret. Vejret er noget af det mest neutrale man kan tale om, vi kan jo ikke gøre noget ved det og dermed kan vi fraskrive os ansvaret. Vejret kan sætte os fri, som de siger i Eksistens.

Så vejret kan bruges i en relationel forstand, til at binde nye bånd og komme i kontakt med nye og fremmede mennesker, fordi det er neutralt. Fordi det er ufarligt at tale om vejret, som det er lige nu, eller som det var i går – men hvad med vejret i fremtiden – hvad med klimakrisen?

Det der er med til at gøre vejret til et neutralt emne, vores magtesløshed overfor at ændre det, er samtidig det, der er med til at gøre klimaet til et farligt emne ved middagsbordet. For vi kan alle være enige om at vi ikke kan ændre på vejret i dag, eller i går, men vi kan jo reelt set godt gøre vores for at sørge for “godt vejr” til de kommende generationer.

Uheldigvis er vi bange for vores egen sårbarhed, vi er bange for ikke at kunne gøre nok og bange for den dobbelte gensidighed, hvor ikke kun jeg, men også naboen må gøre noget for at stoppe katastrofen. Og så længe naboen ikke gør noget, så gør jeg i hvert fald heller ikke noget – måske er det nemmere at lade stå til?

Hvad tænker I? Del endelig jeres tanker i en kommentar, jeg er nysgerrig.

Hvad spiser en veganer?

Et  udsnit af hvad jeg har spist i veganuary.
Man kan vidst ikke sige, at det er kedeligt?


(Pizza med vegansk ost fra Føtex)

(Smoothies lavet med sojamælk, bananer, jordbær, chiafrø, hørfrøolie og vaniljesukker) 
(En klassiker herhjemme – den famøse veganske linsesovs!)

(Og en klassiker: havregrød med ristet kokosmel, chiafrø og banan)

(Sojalatte og soja-chai-latte samt en raw ananaskage fra Venchi)  
(En dejlig bønnepostej lavet med champignoner og brune bønner)

(Den bedste ret jeg har fået i år: Enchiladas med hjemmelavet Åhst!)

Hæld glimmer på


(Hvordan kan et kålblad være så sødt? Det må være en genial tegner)

En af mine yndlingsbloggere beskriver meget godt det fænomen, at vi bloggere fra tid til anden har behov for at skrive om meget kedelige hverdagsagtige ting a la: Hvad skete der lige for manden med Trump-kasketten nede i Netto? Min hund har fået en tæge, hvorfor er tæger så klamme? osv.

Her på bloggen går fænomenet under dæknavnet: Hæld glimmer på.
Det gør det af den simple grund, at jeg er erklæret Hella Joof fan. Således går jeg ind for, at vi fra tid til anden lige læner os tilbage i sofaen, smækker benene op og tænker lidt over de gode ting i hverdagen.

I denne uge skal der glimmer på

 • De rare mennesker som har linket til min blog (her & her).
 • Det faktum at folk nu skriver og spørger om de må sende mig produkter. Så ved man at man kan et eller andet – og så kan der også komme lidt reelle erfaringer med nye sjove produkter på bloggen 🙂
 • At det er ret lyst udenfor i øjeblikket, det hjælper virkelig på mit humør.
 • At jeg om to uger gerne skulle befinde mig under sydlige himmelstrøg!
 • Afstresning. Selvom det er eksamensperiode er jeg stadig mindre stresset end normalt. I øjeblikket behøver jeg nemlig ikke at bevæge mig uden for en dør. Sidder bare herinde i min dejlige lejlighed og læser #rart.
 • Spilaften med nogle af mine sødeste veninder og deres kærester. Jeg har altid drømt om parmiddage med rødvin og trivial. #dreamsdocometrue (ja, jeg er lidt sær)
 • Blomster fra min kæreste. Det er bare så rart at blive værdsat og forkælet.

Så massere af glimmer og glitter på hverdagens små mirakler.
Hvad vil I hælde glimmer på?


(P.s. der skal også lidt glimmer på Ravnenes Hvisken, som fik mig til at leve mig fuldstændig ind i, hvordan det er at være 17 igen. P.p.s. det er både spændende og hårdt!

 

Hvad er Veganuary?

Følger du mig på Instagram?
I så fald ved du måske, at jeg blev vegetar sidste nytår.
Det hele startede faktisk, da jeg faldt over det geniale initiativ Veganuary.

Veganuary er en velgørende organisation, som forsøger at fremme idéen om veganisme.
Personligt føler jeg, at de gør et stort stykke arbejde for at normalisere tanken om at være veganer, og jeg sætter stor pris på det arbejde de udfører for at tiltrække kendte og gode forbilleder til sagen. På en eller anden måde er det bare rart at vise at det ikke kun er “skøre kugler” (som min kæreste ville sige) der er veganere. En af de nyeste stjerner som har meldt sig på banen til at spise vegansk i hele januar er Amanda Abbington, kendt som Mary i Sherlock Holmes og med i 4. sæson som sjovt nok starter til Januar. Jeg synes at det er fantastisk at Veganuary kan nå ud til et bredere publikum, end de mennesker der allerede overvejer at spise en grøn kost!

Men hvad kan Veganuary ellers tilbyde?
Da jeg deltog sidste år var det bedste helt klart de daglige e-mails med opskrifter, gode tips, historier fra andre deltagere og viden om veganisme.

Det er ret typisk, at man til daglig kan føle sig lidt alene som vegetar/veganer.
For selvom der er mange gode facebookgrupper (her og her) så er Facebook jo ikke det samme som virkeligheden, og det er til stadighed træls at ens venner og familie gør grin med det livsstilsvalg man har taget – især når man jo egentlig er på en mission som også gavner dem (nemlig at redde planeten ;)). Derfor bliver det fællesskab Veganuary skaber og den legitimering de arbejder for guld værd. Hashtags som #Veganuary og #Vegnuary2016 er geniale til at sprede budskabet og møde andre deltagere, så tjek dem ud hvis du er nysgerrig. Jeg glæder i hvert fald bare SÅ meget til at deltage igen i 2017!

Tag udfordringen op og send den videre til dine venner: Spis vegansk i januar 2017! Gør det for dyrene, planeten, dit helbred eller noget helt fjerde – hvis du er nysgerrig på grøn mad, er det i hvert fald genialt! Tilmeld dig her – og lad os følges ad mod en grønnere fremtid.
#GOGREEN

Hæld glimmer på

Dig selv.

bekind

Også mod dig selv.
Derfor tænker jeg, at vi passende kan starte ugen ud med at bade os selv i guld og glimmer.
Lad os sammen reflektere lidt over, hvad det egentlig er vi gør godt. Hvad er fedt i øjeblikket, og er der egentlig ikke rigtig god grund til at være glad i dag?

Jeg skal have glimmer fordi

 • Jeg formåede at lave en real life bro-bro-brille manøvre under en gammel mands arm ved Guldbageren i morges (meget adræt).
 • Jeg rent faktisk tog til guldbageren i morges for, at hente et stykke brunsviger til min kæreste som i øjeblikket går meget op i at være ægte Fynbo (om end han er fra Nordsjælland).
 • I den forbindelse vil jeg også lige klappe mig selv lidt på skulderen for, at have jaget hele byen (og internettet) rundt for at finde den perfekte fødselsdagsgave til ham – det var IKKE let.
 • Jeg forsøger at læse så meget som muligt, om end det er umuligt.
 • Jeg har indset at det rent faktisk er umuligt at læse så meget – meget pragmatisk og fedt at undgå stress og dårlig samvittighed.
 • Jeg har så mange idéer, og dem kan man vel egentlig aldrig få for mange af.
 • Jeg har taget et meget voksent ansvar på min skuldre på mit frivillige arbejde.
 • Nårh ja! Og fordi jeg faktisk er begyndt at bevæge min krop ned i Fitness World igen! Jeg nåede, at træne fire gange i sidste uge og det føles allerede rart for min gamle “pendlerryg”.
Nå, men nok om mig og mine små sejre – hvad med jer? I må da også fortjene lidt glimmer? 🙂
sandwich1

 

Vegansk Jul

moofree

YES! Nu er det jo snart jul, og jeg glæder mig helt enormt til at den søde juletid for alvor begynder.
Jeg plejer egentlig ikke at være et “julemenneske”, men i år kan jeg mærke at julen bliver forrygende 😀 I den forbindelse har jeg tænkt mig at gå ALL IN på julen, og således starte et vegansk juletema op her på bloggen.
Jeg vil gerne starte med at gøre lidt reklame for Vegan and Snacks som sælger veganske chokoladekalendere til danskerne – super godt initiativ og jeg har købt to! Jeg kan selvfølgelig ikke afsløre noget om smagen endnu, men jeg har store forventninger.

Bare det at skrive lidt om julen nu gør mig i godt humør, og i den kommende måned tænker jeg at skrive om julebag og julemad jævnt fordelt frem til juleaften – ej jeg glæder mig!

Hæld glimmer på

woman1

Lad det ikke være en hemmelighed, jeg er kæmpe Mads og Monopolet entusiast.
Uden Mads og Monopolet ville min lejlighed jo aldrig blive gjort rent, så jeg har meget at takke Mads Steffensen for. Min yndlings “monopolist” har altid været Hella Joof. Der er noget ved hendes rolige stemme og afslappede tilgang til tilværelsen, som jeg bare ikke kan slippe uden om at beundre. Nu har jeg så valgt at tage et af hendes råd til mig, et råd om at sætte lidt mere pris på hverdagen ved at hælde (ikke drysse) glimmer på de små ting.

Lad os hælde glimmer på et par minder og sætte dem op på den mentale hylde. Her kommer en liste over de ting og mennesker, som fortjener glitter og glimmer i løbet af den sidste uge.

Der skal glimmer på

 • Den fyr som helt gentlemansagtigt så mig vælte op ad trappen med to store poser, en rygsæk og en kop kaffe i hånden og derfor stoppede op og åbnede døren for mig på uni den anden dag. Det var virkelig skønt at undgå at blive badet i kaffe.
 • Min kæreste fordi den mad han lavede, inden han tog til USA, holdt sig uforholdsmæssigt længe og jeg derfor ikke behøvede at kokkerere de første mange dage efter, at han var taget af sted.
 • De mennesker som lyttede til al min fuldemandssnak i fredags, da jeg havde fået en halv flaske rosé og en juleøl. Tak, det var sgu sødt af jer – håber for jeres skyld at I var i sammen feststemning som jeg.
 • At danse til popmusik og føle sig lidt ung og frisk igen.
 • At leve af chips dagen efter og tage i biografen med ens gamle roomie – sådan helt start-tyverne-agtigt og føle sig som værende i sin bedste alder (med plads til både strik og fest).
 • Når man er foran med sine uniopgaver og faktisk synes det hele er lidt hyggeligt.
 • Og man skriver dem med en god kop chai latte i hånden nede på den lokale café.

Ja, Hella har jo helt ret, der er massere at glædes ved, hvis man kigger lidt efter i krogene.
Hvad vil I gerne hælde glimmer på?

November er så kold

skotland
(Fra en tur i Pentland Hills, for intet mindre end 98 uger siden, som tiden dog flyver)

Og derfor skal man også tage særligt godt hånd om sig selv.
Det betyder naturligvis varm kakao, lune strømpebukser og hygge under dynen.
Alligevel vil jeg lige se nærmere på, om ikke der sker noget, som kan få mig op af sofaen og ud i den kølige vinter.

I november vil jeg

 • Overveje at fejre den efterhånden så ikoniske J-Dag (er jeg for gammel? Jeg ved det ikke helt).
 • Fejre hele tre af mine yndlings mennesker (bl.a. hende her).
 • Holde øje med hvornår min Tuesday Talk popper op hos hende her (en lille fugl har pippet om at det måske allerede bliver i næste uge).
 • Glæde mig til at fejre første advent i Edinburgh. Jeg skal så meget på julemarked og forbi mit gamle hood i Stockbridge.
 • I den forbindelse prøve at finde bedst mulige strategi til at overleve et meget nørdet Harry Potter event med min kæreste (nogle idéer? Er ikke skarp nok på HP).
 • Fortære de gode nachos fra min studietid i Edinburgh, nachos bliver ikke bedre end i Teviot.
 • Forsøge at stramme op på studiet – KOM SÅ LIV! LÆS LÆS LÆS!
 • Spise en af de gode vegetarburgere fra Burger Anarchy med søde-kartoffel-pommes på min kærestes fødselsdag. I love it!

Hmm, synes at mine måneder plejer at være lidt mere højkulturelle… Ved ikke lige hvad der sker for november, måske er det bare fordi jeg skal lade op til eksamensæssonen i december :p
(Må få al fejringen ud af mit blod nu, så jeg er klar til at læse hardcore op! Det er mine sidste “rigtige” eksaminer før jeg skal ud i praktik og dernæst skrive speciale – PRES).

Hvad skal I lave her i november?

I oktober

Spiste jeg rester til morgenmad, en fornøjelse jeg har lært af min kæreste.

dal

Var jeg forbi Green Burger, hvor jeg godt studsede lidt over deres kønne og friske personale, men først efter en kommentar på Instagram indså, at det var selveste Silas Holst som havde tilberedt min burger!! Milde makroner – der fik jeg et anfald af poststarstruckness.
(p.s. var vældig tilfreds med burgeren og især fritterne)

greenburger1

Spiste jeg indisk, ikke på Paprika, men på Red Chilli i Odense. Et sted med meget sjæl, men også med manglende baggrundsmusik – der var akavet stille.

indisk

Var jeg ved æ’vesterhav oppe i mit elskede Thy. Her ved Steenbjerg Strand blev vi godt gennemblæste og det var skønt! #længelevenationalparkthy

hav

Har jeg haft et overraskende stort overskud, måske på grund af efterårsferien, så jeg lavede da lige en vegansk brunch for at runde ferien godt af 🙂

brunch

Har jeg alligevel været stresset over og træt af universitet, hvilket resulterede i et desperat forsøg på at peppe det lidt op ved at tage på Studenterhuset for at læse – det virkede delvist.

studium

Er det fordi det er synd for dyrene?

Jeg ville egentlig bare have en kop kaffe til lige at forsøde studierne lidt med, men hvad der bare var en enkelt kop kaffe udviklede sig til et mindre interview, da jeg bad om soyamælk i kaffen.

“Er du veganer?” spørger den venlige barista, jeg svarer: “Nej ikke 100%, men jeg prøver at leve så vegansk som muligt”. “Er det fordi det er synd for dyrene?” spørger han.
Spørgsmålet rammer noget i mig, det trykker på en, hidtil ukendt, irritationsknap. I mine ører bliver spørgsmålet formuleret på en lettere nedladende facon. Jeg ved ikke helt hvorfor, eller om det reelt forholdt sig sådan, men jeg følte lidt at han så mig som en stereotyp. Som en meget romantisk person med et nært forhold til dyr – og det er jeg vitterligt ikke. Jeg holder af dyr, men jeg går ikke rundt og tænker på deres velfærd 24/7.

Jeg ville ønske at han havde spurgt: “Nå hvordan kan det så være?” eller et andet åbent spørgsmål.

Da jeg ikke responderede så godt på dyrespørgsmålet gik han videre til klimaet, hvilket fik mig til at være en regulær Rasmus Modsat og svare at det slet ikke havde noget med det at gøre, og at jeg egentlig bare gerne vil passe på mig selv og mit helbred (hvilket jo som bekendt ikke er helt sandt). Jeg var bare så vred over at blive sat i boks som miljø/dyreaktivist.
Jeg synes at mange af dem gør et godt stykke arbejde, men jeg føler ikke selv at jeg passer ind i den kategori, i virkeligheden er jeg jo bare vegetar fordi det føles rigtigt for mig.
Det havde han ikke så meget at sige til, så jeg kunne endelig liste videre og prøve at fordøje denne besynderlige oplevelse.

Jeg er udmærket klar over, at der eksisterer mange fordomme omkring vegetarer og måske især veganere, jeg har endda skrevet en opgave om det, men jeg har bare aldrig selv mærket det fra en fremmed før.
Det var mærkeligt.

Lad os slutte af på en mere positiv måde, vegan for?

veganfor