Makeup: Veganske beauty blogs

Som I måske har opdaget, har der været lidt stille her på bloggen i løbet af den sidste uge.
Det skyldes at jeg har løbet det helt store fødselsdagsræs.
At fylde 25 er ikke for sjov, det kan jeg godt love jer.

I forbindelse med travlheden havde jeg også en mindre krise.
Jeg løb nemlig tør for mascara – midt i det hele.
Nu skal det ikke lyde som om jeg ikke støtter det naturlige look, for det gør jeg bestemt!
Jeg synes at vi mennesker er smukke som vi er.

Alligevel kan jeg også godt lide at fremhæve mine øjne, især fordi det giver en stor kontrast til det makeup løse look, som i mit tilfælde godt kan blive ret blegt. Endvidere er det bare morsomt at lege med æstetikken og med ens personlige udtryk makeupmæssigt.

Nå, men tilbage til det, det hele drejer sig om! Vegansk makeup.
Helst bæredygtig vegansk makeup.
Jeg ved INTET om det. Absolut intet.

Hvilket selvfølgelig førte mig ind i researchens verden.
En verden hvor jeg først brugte ENORME mængder tid på at undersøge, hvorfor alle mener at et mærke som “GOSH” er fremragende.
Hvor end jeg kom frem stod der, at GOSH har en del vegansk makeup, men ak, jeg kunne ikke finde frem til hvordan man ser at netop dét er vegansk.
I sidste ende fandt jeg en kilde som skrev at hun havde kontaktet GOSH og spurgt dem, og det måtte man så ligesom bare tage for gode vare. Jeg vil ikke sige at GOSH har særlig meget gennemsigtighed, de har ingen tydelige mærker på deres makeup, så det er ret svært at se hvad der er vegansk og hvad der ikke er.

Heldigvis er der hjælp at hente hos de danske veganske beauty blogs:

LineMailis er et meget smukt menneske, med en meget smuk og lærerig blog. Især for veganske kvinder med behov for rigelige mængder skønhedsprodukter! 🙂

Månebarnet er skrevet af den skønne Luna, som synes at vide alt hvad der er at vide om at leve vegansk. Faktisk har hun måttet lukke kommentarsporet, fordi vi er så mange som gerne vil stille hende et spørgsmål eller ti 🙂

NeoHippie har verdens smukkeste instagramprofil. Det er ikke løgn, Calina har en fantastisk æstetisksans og så er hun en af de eneste “mommy bloggers” jeg kan overskue at følge på de sociale medier. Måske fordi hun får det hele til at virke så hyggeligt 🙂

Greenskin er skrevet af Malene som går lidt mere i detaljen med hvad veganske makeup må, og ikke må, indeholde 🙂

I sidste ende må konklusionen dog være at der ikke er ret mange danske veganske beauty blogs, og at gennemsigtigheden hos makeup mærkerne synes at være ret lav. Så, her er et sted at tage fat for alle de nye vegetare og veganere som holder af makeup.

Sofie Simone siger det hele ret godt.

Om at blive vegetar

vegetar2
(Vegansk Sushi-burger fra CocoLiebe i Berlin – underligt koncept, men lækker realitet)
vegetar3

(Vegansk morgenmad fra Kalaset i Indre by, meget anbefalelsesværdigt!)

Det her er et indlæg, jeg har tænkt længe over. Jeg vil prøve at samle lidt op på min vegetariske livsstil og prøve at folde ud, hvordan den har påvirket mig hen over de sidste 9 måneder.

Det hele begyndte en salig nytårsaften i 2015. Det nye år stod og bankede på døren, og hverken min kæreste eller jeg havde lavet et eneste nytårsforsæt. Lidt i spøg, og lidt for at provokere, prøvede jeg at udfordre hans holdning om, at den slags er fjollet og dameblads-agtigt. Et eller andet sted er det jo meget smukt, at have et håb for det nye år, ikke sandt?
Jeg mener at det var Paul Ricoeur der skrev, noget i stil med, at hvis vi håber på at noget bestemt vil ske, så vil selve håbet tvinge os til gøre alt hvad vi kan for at få netop dét til at ske.

Hvor om alt er, så endte vi i en større diskussion om værdien af nytårsforsættet. Den diskussion er måske ikke vigtig her, men det er det faktum, at vi endte med at vædde om, hvorvidt jeg kunne være veganer i en uge eller ej.

Som følge af væddemålet kom det man kunne kalde “åbenbaringen”. Det er overraskende nemt at være veganer, hvilket vil sige, at det er overraskende nemt at gøre en forskel i hverdagen.
Efter at have deltaget i Veganuary, en udfordring om at være veganer i en måned, og efter at have læst deres nyhedsbreve, set et udvalg af dokumentarer og have kigget lidt på den mere videnskabelige del af vegetarismen, ja så var det svært ikke at anerkende den effekt, en så simpel omlægning af ens kost kan have på både dyrevelfærd, klimaet, naturressourcer og ens egen sundhed. Med prominente vegetariske personer som bl.a. Paul McCartney, Al Gore, Samuel L. Jackson, Ellen DeGeneres, Bill Clinton, Peter Dinklages & Jared Leto er det endvidere vanskeligt ikke at lade sig inspirere.

I sommeren 2015 så jeg Paul McCartney optræde på Orange Scene ved Roskilde Festival. Det var en enormt smuk oplevelse, og den gode McCartney var virkelig frisk af en ældre herre at være. Jeg var faktisk mildt overrasket. Måske fordi jeg år forinden havde set en ret sløj Eric Clapton på Skanderborg. Allerede der fortalte min søde kæreste, som har været vegetar i ca. 8 år, mig at det måske kunne skyldes at Paul har spist vegetarisk i mange år. En interessant teori, som jeg dog antog for at være en omgang vrøvl, eller i hvert fald temmelig usikker. Sidenhen er jeg dog, ved at tilmelde mig flere vegetariske medier og grupper, blevet spammet med diverse artikler om hvorledes vegetarisk kost kan hjælpe ens sundhed på vej, et emne jeg også har tænkt mig at dykke mere ned i her på bloggen, for jeg føler stadig ikke at jeg ved helt nok om det.

Det er NEMT at være vegetar. Det har ikke krævet mere af mine kulinariske evner end at være kødspisende. Jeg laver verdens bedste ikke-kødsovs, eller tofu-thairet på 20 minutter. Det er heller ikke dyrt at være vegetar, det er måske lidt dyrere at være veganer, men ikke forfærdelig meget. Personligt er jeg som oftest “hjemmeveganer” og “udevegetar.” Jeg har således soyamælk og osteerstatninger i hjemmet, men jeg spiser af og til en kage lavet med mælk eller nachos med ost, når jeg er ude. Det er ikke kedeligt at være vegetar, jeg tror jeg spiser mere “sjov” mad end jeg gjorde før i tiden – og jeg elsker det.

Faktisk nyder jeg virkelig at være vegetar. Der er så mange sjove erstatningsprodukter man kan prøve, og der er så mange søde og medfølende mennesker at snakke med, at det er svært at kede sig.

Så her fra skal lyde et højt hurra for vegetarismen 🙂

vegetar
(En hurtig thairet!)
vegetar1
(Og et nemt pitabrød med alt godt fra grøntsagsafdelingen)

Bæredygtige Sko: Veganske Vinterstøvler

Som I måske ved holder jeg shoppestop.
En del af stoppet handler om at lære mere om bæredygtig shopping og dermed også medfølende shopping. For at holde det simpelt, her i starten af stoppet, har jeg foretaget en google søgning på “Veganske Vinterstøvler”. Søgningen viste bl.a. at Sustain Daily har skrevet et fremragende indlæg i hvilket de gør det klart at man, før man shopper løs, må definere bæredygtighed, og hvilken del af bærdygtighed der er vigtig for en selv som person.
For mig er det vigtigt at skoene er lavet cruelty free (altså uden at skade dyr), at de mennesker der producerer dem arbejder under ordentlige arbejdsvilkår og at man så vidt muligt skåner miljøet. Det kan altså skæres ned til: Dyr, mennesker og miljø. Jeg ville ønske at man kunne købe flere bæredygtige mærker i Danmark, men det er ikke tilfældet p.t.. Heldigvis (håber jeg) er jeg optimist, og jeg tror på at et større fokus giver flere bæredygtige sko! Nedenfor bringer jeg et udsnit af hvad jeg fandt via. min google søgning med stor inspiration fra Line Mailis.

veganskevinterstoevler1/1 ANKLE DOCK BOOTS fra Wills London
/2 CLAUDIO & CLAUDIA fra Noah
/3 CHELSEA BOOTS fra Wills London
/4 MEDUSA fra Beyond Skin
/5 AIRSEAL BOULDER BOOT fra Vegetarian Shoes
/6 KENOVA fra Vagabonds non-animal collection
/7 EMILY fra Vegetarian Shoes

Det er klart, at der er forskel på HVOR bæredygtige disse firmaer er, men efter at have læst om dem, synes jeg umiddelbart, at de er meget inspirerende på hver sin måde – og at de laver nogle smukke anvendelige støvler!

Hvad tænker du?

Opskrift: Smoothie Bowl

smoothiebowl

I forbindelse med weekenden tænkte jeg at vi måske kunne tale lidt om smoothie bowls!

Jeg ved ikke med jer, men jeg er lidt fascineret af konceptet.
På en eller anden måde er det bare fantastisk, at noget så simpelt kan blive så hypet. Ligesom det også er fantastisk hvor æstetisk og skønt sådan en lille skål kan tage sig ud. Det bliver et lille kunstværk i sig selv.
Nå, men i nærværende indlæg vil jeg simpelthen forsøge at redegøre for hvordan, man laver en perfekt smoothie bowl.

Mange af mine veninder er enormt strukturerede, og en del af dem (jeg nævner ingen navne) har også et stort behov for at følge nye opskrifter meget grundigt.
Personligt følger jeg stort set aldrig opskriften. Jeg lader mig inspirere, og så freestyler jeg med de elementer jeg nu engang har til rådighed i mit køkken. Derfor håber jeg faktisk lidt at du også vil lave denne bowle til din helt egen, at du vil lade opskrift være opskrift og så selv tilføje et eller andet skørt. Måske frisk mynte, ingefær eller gulerødder. Det går virkelig sjældent galt – og hvis det gør – så har man også prøvet det 🙂

Ingredienser
2 dl. vanilje soyamælk (eller din foretrukne plantemælk)
2 håndfulde frosne jordbær
1 moden banan
Ekstra vanilje efter behag
Et skvæt citronsaft

Pynt
Frisk skåret frugt
Friske bær
Mørk (vegansk) chokolade
Kokosmel
Chiafrø
Granola (vegansk)

Men hvad nu?
Smid det hele i en blender og blend!
Hæld det op i en skål. Smid pynten på. Done.
Det bliver jo ikke meget nemmere. 🙂

Prøv det i weekenden – og kom gerne med egne fif til en god smoothie bowl her i kommentarfeltet.

P.S. find mere inspiration hos Cathrine og Thomas.

smoothiebowl1

New is always better: OOTD

ootd7 ootd6Jeg er i øjeblikket i gang med et projekt.
Et, hvis jeg selv skal sige det, ret vanskeligt projekt.
Det kommer sandsynligvis til at tage år og dage, men det er det værd.
Jeg genser – wait for it – How I Met Your Mother alle 9 sæsoner!

Hvis du ikke har set HIMYM, men stadig har en plan om at se det på et eller andet tidspunkt, så stop med at læse nu. Næste del indeholder muligvis spoilers.

Nå, men i et af de afsnit jeg nu er nået til siger Barney Stinson: “New is always better“.
Det er interessant fordi Barney, med alle midler, prøver at overbevise sig selv og andre om at det er sandheden. Nyt er ALTID bedre.

Jeg vil dog med disse OOTDS prøve at vise at sometimes old is better.
Hele mit outfit er second hand.
Kjolen er fra Hello Vintage markedet ved havnen, solbrillerne har jeg arvet af min kæreste, bæltet har jeg arvet af min søster, øreringene er fra KFUM genbrug og skoene er fra markedet på Vesterbro i Odense ligesom trøjen også er.

Så selvom jeg elsker HIMYM så må jeg nok erklære mig uenig i at nyt altid er bedre, hvilket Barney jo også erfarer i sidste ende.

P.S. bær lige over med mine outfit of the day billeder, jeg er stadig en newbie 😉

livootd4 livootd3 livootd1

Shoppestop

sustainablefashion
(Smukke vintage kjoler fra Hello Vintage)

Der er begyndt at ske noget nyt i modeverdenen.
Man kan mærke det rundt omkring på nettet.
Det ligesom summer lidt ude i krogene.
Folks øjne er blevet mere åbne, deres sind mere bevidste og ny viden giver nye handlemuligheder.

Forbrugerne stiller flere spørgsmål, og jeg er en af dem.
Jeg har instagrammet om det at blive vegetar og at elske second hand tøj i snart 9 måneder.
Gennem denne tid har jeg prøvet at undgå at få hammeren i hovedet (man kan så nemt fornærme nogen) og det har jeg bl.a. gjort ved at forsøge at gå ydmygt til sagen.
Denne ydmyghed har betydet at jeg har været i dialog med en masse mennesker som ved utrolig meget om det at føre en bæredygtig livsstil.
Gennem et af disse fantastiske mennesker er jeg blevet introduceret til dokumentaren The True Cost som kan ses på Netflix.
Hvis du vælger at se den, og du er lige så emotionel som jeg er, så vil jeg anbefale at have en pakke kleenex ved din side. Modeindustrien er ikke for sarte sjæle, og filmskaberne ved præcis hvordan de kan spille på vores følelser.

Jeg vil ikke gå i detaljer med filmen, I kan læse mere om den her, men jeg advarer jer – I får højest sandsynligt lyst til at joine shoppestoppet!

Efter at have diskuteret med en masse mennesker, set filmen og tænkt mig grundigt om, er jeg blevet enig med mig selv om at gennemføre et shoppestop.
Jeg er træt af at bilde mig selv ind at jeg:

  1. Ikke kan have det samme tøj på til fest to gange
  2. Derfor ikke har noget at tage på
  3. Således er absolut NØDSAGET til at købe noget nyt

Alle som kender mig ved at det er den vildeste løgn.
Jeg har et skab som bugner af tøj. Halvdelen af det er genbrug, 1/4 af det er gammelt og 1/4 af det er relativt nyt. Jeg mangler absolut intet.
Endvidere har jeg en forventning om at det er lidt ligesom at blive vegetar. Jeg har ikke behov for at spise kød. Jeg mister intet ved ikke at spise det. Ligeledes tror jeg ikke at det kommer til at betyde det store for mig, at jeg ikke kan gå ned i H&M og købe en random t-shirt. Jeg har stærkt på fornemmelsen at når alt kommer til alt er det ligegyldigt.

Derfor vil jeg fra nu af og til nytår bestræbe mig på ikke at købe noget nyt (udover madprodukter).
MEN jeg vil ikke være fanatisk, og jeg vil derfor holde en dør åben ind til min elskede secondhandverden. Endvidere vil jeg forsøge at lære mere om miljøbevidst og fair trade shopping – for skal jeg være helt ærlig – så kan jeg på nuværende tidspunkt slet ikke gennemskue den del af markedet.
Naturligvis vil jeg heller ikke smide eventuelle fødselsdags- eller julegaver ud, ligesom jeg også vil købe makeupfjerner hvis jeg virkelig har brug for det.

Måske du vil være med? Så kan vi sammen forsøge at finde en vej til hvordan vi i fremtiden bliver mere bevidste og bæredygtige shoppere.

shoppestop
(Loppefund fra markedet på Vesterbro i Odense. Bevis på at det er muligt at finde vildt lækre brugte ting)

Septembers himmel er så blå

IMG_9103

Jeg elsker sensommeren. Måske fordi jeg selv er et sensommerbarn.
Måske fordi der intet bedre findes end røde æbler, varm kakao, regnvejr, kanelsnegle og magasinlæsning. Én ting er sikker – september skal nydes.

I september vil jeg

  • Kigge forbi Karrusel. Ikke for at kampdrikke, men for lige at mærke lidt festivalstemning inden vinteren igen er over os.
  • Indløse mit Deal.dk tilbud til en sandwich og kaffe ovre på Coffee and Eat. Elsker deres veganske avocado sandwich og føler mig ret sikker på at de også laver en glimrende soya latte.
  • Sandwichen skal helst nydes efter en tur i teateret, og allerhelst efter en aften med Hamlet på Store Scene.
  • Sove i shelter ved Davinde Grusgrav og lave mad på trangia. Har en stærk fornemmelse af at jeg inderst inde faktisk er et friluftsmenneske (kryds fingrene).
  • Rydde op i mine forældres værksted, hvilket i realiteten betyder at jeg skal sortere ud i alle mine barndomsminder. Jeg forudser at det godt kan blive ret emotionelt.
  • Fejre fødselsdag, hvilket betyder en hel weekend med familie, venner, brunch, lunch og alt mulig andet godt!

September bliver fantastisk.

Coffeeandeat

Opskrift: Veganske donuts

Donuts

Nu vil jeg gerne præsentere dig for noget genialt!
Hvis du er veganer, kender du måske følelsen af lige at have lyst til en lille bitte donut. Aber ak og ve. Du ved jo ikke om den indeholder mælk, eller æg eller dit eller dat. Så du afholder dig fra at købe den søde fristelse. Problemet slutter ikke der. Du kan ikke slippe tanken om den søde vaniljesmag, glasuren som smelter på tungen og det lette sukker high. Frygt ikke. Veganske doughnuts er en realitet, og de smager mindst lige så godt som de “normale” donuts. Smagen er en smule anderledes, men ikke dårligt anderledes. Forskellen i smag skyldes måske skorpen, som er sprødere end dem man køber i Nettos bake off og den ekstra oliesmag. Det lyder ikke dårligt vel?

Opskriften er stærkt inspireret af Det Vilde Ris, og Line har også lavet en meget inspirerende video som kan ses her.

Ingredienser
Dejen
4 dl vanilje soyamælk
50 g gær
1/2 dl rapsolie
1 knivspids salt
1 tsk rørsukker
700 g hvedemel
Yderligere 1 liter rapsolie til stegning

Topping
500 g flormelis
Lidt vand
Evt. hindbærekstrakt
Evt. lakridspulver
Pynt

Tid: ca. 2 timer

Lad os komme i gang
Det er nemmere end som så. Du starter med at opvarme mælken, til den er lunken, sådan at gæren kan opløses i den. Pisk til gærklumperne er væk og tilsæt derefter olien. Rør let rundt og tilføj nu alt det tørre (vanilje, salt, rørsukker og mel). Melet tilføjes lidt efter lidt og samtidig røres godt rundt. Derefter kan dejen æltes med hænderne eller i en røremaskine. Dejen er klar til at hæve når den er blød, fugtig og ikke klistrer til dine hænder. Nu kan du stille dejen til hævning i 45 minutter. Så husk at gå tidligt i gang hvis du gerne vil servere donuts til din eftermiddagskaffe.

Efter 45 min
Nu må du ælte dejen, men du må ikke smadre den. Jeg kom til at slå på den, som var det en boksebold, men blev desværre irettesat af Oliver (øv). Ælt den Mette-Blomsterberg-Style og rul den derefter ud som en pizza. Ikke for tynd, ikke for tyk (ca. 1 – 2 cm). Nu kommer du til det jeg elsker. At stikke doughnutsne ud med morsomme ting. Vi brugte nogle random låg som var ca den størrelse vi gerne ville have dem i. Rapsolielåget som hullet i midten og et glas til den store cirkel. Husk at man også kan lave dem i andre sjove former. Jeg vil prøve med blomsterforme og måske et hjerte næste gang.

Olien!
Hahahaa. Nu bliver det virkelig amerikansk – for nu skal de steges! Hæld hele din liter olie ned i en gryde og opvarm den ved medium varme. Olien skal ikke koge. Forestil dig at det er en ovn og at doughnutsne langsomt skal gennemsteges. Det er morsomt når donutsne flyder rundt i olien, men det endnu mere morsomt når de er færdige. De skal have fire minutter i olien hvor de vendes med jævne mellemrum og derefter skal de køle lidt af.
Nu kan du pynte dem med glasur, og her er det kun fantasien der sætter grænser!

Held og lykke 🙂

Og giv lige lyd hvis du giver dem en chance.

Retroguldet på havnen

vintageFik en lille ting med hjem.IMG_20160903_150224

Åh dejlige Odense. Til tider er jeg meget vred på dig.
Så flygter jeg måske til Berlin. Et lidt mere… mangfoldigt sted.
Et sted hvor man ikke kender alle, et sted hvor der er lidt flere muligheder og hvor man forguder forskellighed.
Åh, men i dag Odense. I dag overraskede du mig endnu engang positivt. I dag var du jo tilholdssted for Retroguld. Den fantastiske Frk. Trillingsgaard kom forbi med sit cirkus af krejlere og jeg var mildest talt lykkelig.  Mit materialistiske hjerte bristede blidt ved idéen om vintage tøj til 200kr pr. kilo og julepynt fra 50erne.
I sidste ende blev jeg desværre virkelig jysk indeni.  Så jeg fik blot en enkelt kjole med hjem, men lidt har som bekendt også ret, og det vigtigste var at få fornemmelsen af at du var levende Odense. Der var, kan man måske sige, spræl i dig.

KenddinkropAbsurd smuk samling af kvindens hvem hvad hvor. De var så vanvittigt pink som de ser ud på billedet, det er ikke snyd og bedrag. RetroguldDer var keramik og vimpler i loftet, og jeg havde vitterligt lyst til at klappe i mine små hænder over alle de lækre ting.  Retroguld1

Husk at der endnu er mulighed for at købe lidt retroguld eller et vintageskrud. Der er nemlig også gang i den på DOK5000 i morgen. Spice up your life, som man siger.

Oh Odense

Som I måske ved, så kommer jeg fra Fyn.
Det er her jeg er født, det er her jeg har hjemme.
Således vil jeg gerne af og til give et lille tip, til ting som er happening her i O’ense.

I denne weekend kan jeg anbefale at tjekke Retroguld loppemarkedet ud og i den forbindelse selvfølgelig Hello Vintage kilomarkedet!

Når I så har shoppet en masse genbrugsguld og er blevet godt sultne (hvorfor bliver man altid så sulten af bare at gå ind i sådan en kæmpe hal?) så kan I gå op til Det Fynske Folkemøde og få verdens bedste veganske burger serveret af Økokollektivet!

Måske I også får tid til at deltage i Slut Walk? Det er i hvert fald et fedt initiativ.

Vi ses derude!

Follow my blog with Bloglovin