Om at blive vegetar

vegetar2
(Vegansk Sushi-burger fra CocoLiebe i Berlin – underligt koncept, men lækker realitet)
vegetar3

(Vegansk morgenmad fra Kalaset i Indre by, meget anbefalelsesværdigt!)

Det her er et indlæg, jeg har tænkt længe over. Jeg vil prøve at samle lidt op på min vegetariske livsstil og prøve at folde ud, hvordan den har påvirket mig hen over de sidste 9 måneder.

Det hele begyndte en salig nytårsaften i 2015. Det nye år stod og bankede på døren, og hverken min kæreste eller jeg havde lavet et eneste nytårsforsæt. Lidt i spøg, og lidt for at provokere, prøvede jeg at udfordre hans holdning om, at den slags er fjollet og dameblads-agtigt. Et eller andet sted er det jo meget smukt, at have et håb for det nye år, ikke sandt?
Jeg mener at det var Paul Ricoeur der skrev, noget i stil med, at hvis vi håber på at noget bestemt vil ske, så vil selve håbet tvinge os til gøre alt hvad vi kan for at få netop dét til at ske.

Hvor om alt er, så endte vi i en større diskussion om værdien af nytårsforsættet. Den diskussion er måske ikke vigtig her, men det er det faktum, at vi endte med at vædde om, hvorvidt jeg kunne være veganer i en uge eller ej.

Som følge af væddemålet kom det man kunne kalde “åbenbaringen”. Det er overraskende nemt at være veganer, hvilket vil sige, at det er overraskende nemt at gøre en forskel i hverdagen.
Efter at have deltaget i Veganuary, en udfordring om at være veganer i en måned, og efter at have læst deres nyhedsbreve, set et udvalg af dokumentarer og have kigget lidt på den mere videnskabelige del af vegetarismen, ja så var det svært ikke at anerkende den effekt, en så simpel omlægning af ens kost kan have på både dyrevelfærd, klimaet, naturressourcer og ens egen sundhed. Med prominente vegetariske personer som bl.a. Paul McCartney, Al Gore, Samuel L. Jackson, Ellen DeGeneres, Bill Clinton, Peter Dinklages & Jared Leto er det endvidere vanskeligt ikke at lade sig inspirere.

I sommeren 2015 så jeg Paul McCartney optræde på Orange Scene ved Roskilde Festival. Det var en enormt smuk oplevelse, og den gode McCartney var virkelig frisk af en ældre herre at være. Jeg var faktisk mildt overrasket. Måske fordi jeg år forinden havde set en ret sløj Eric Clapton på Skanderborg. Allerede der fortalte min søde kæreste, som har været vegetar i ca. 8 år, mig at det måske kunne skyldes at Paul har spist vegetarisk i mange år. En interessant teori, som jeg dog antog for at være en omgang vrøvl, eller i hvert fald temmelig usikker. Sidenhen er jeg dog, ved at tilmelde mig flere vegetariske medier og grupper, blevet spammet med diverse artikler om hvorledes vegetarisk kost kan hjælpe ens sundhed på vej, et emne jeg også har tænkt mig at dykke mere ned i her på bloggen, for jeg føler stadig ikke at jeg ved helt nok om det.

Det er NEMT at være vegetar. Det har ikke krævet mere af mine kulinariske evner end at være kødspisende. Jeg laver verdens bedste ikke-kødsovs, eller tofu-thairet på 20 minutter. Det er heller ikke dyrt at være vegetar, det er måske lidt dyrere at være veganer, men ikke forfærdelig meget. Personligt er jeg som oftest “hjemmeveganer” og “udevegetar.” Jeg har således soyamælk og osteerstatninger i hjemmet, men jeg spiser af og til en kage lavet med mælk eller nachos med ost, når jeg er ude. Det er ikke kedeligt at være vegetar, jeg tror jeg spiser mere “sjov” mad end jeg gjorde før i tiden – og jeg elsker det.

Faktisk nyder jeg virkelig at være vegetar. Der er så mange sjove erstatningsprodukter man kan prøve, og der er så mange søde og medfølende mennesker at snakke med, at det er svært at kede sig.

Så her fra skal lyde et højt hurra for vegetarismen 🙂

vegetar
(En hurtig thairet!)
vegetar1
(Og et nemt pitabrød med alt godt fra grøntsagsafdelingen)

Published by

One thought on “Om at blive vegetar

  1. Du får det til at lyde så nemt og dejligt. Og det er det med garanti også. Hvis dog bare de forbistrede smagsløg ville være med på legen, haha 😉

    Knus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *