Fredags Filosofi: Vejret

Som blogger kan det være vanskeligt, at finde ud af hvor grænsen mellem personligt og privat går.
Hvor meget man skal dele ud af sig selv, og hvordan man får gjort ens blog personlig. Som ny blogger er det måske ekstra svært, også fordi man gerne vil tilføje noget nyt til bloggosfæren.
En dag da jeg stod og lyttede til Eksistens nede i Fitness (ja, jeg har en alsidig smag), kom jeg til at tænke på, at man måske kan øse lidt lommefilosofi/psykologi udover jer, deraf føljetonen: Fredags Filosofi (Fredags Lommefilosofi, lyder bare knap så godt).

I Eksistens starter de ofte med at belyse og diskutere en nyhed fra ugens løb fra et filosofisk perspektiv. I programmet “Mandeidentitet” tog de dog udgangspunkt i en hverdagssituation vi alle kender, og den bed jeg mig fast i.

Du skal til din kærestes Mosters 50års fødselsdag. Der er bordkort på. Du krydser fingrene og tænker: Bare jeg dog skal sidde ved siden af min kæreste, men ak! Du skal selvfølgelig sidde i den helt anden ende af hesteskoen og du kender INGEN. What to do, what to do? Hvad snakker man lige med Bent på 60 år og Kristina på 14 om? Var det ikke lidt køligt udenfor i dag? Var det ikke også noget med, at det kunne risikere at regne senere? Måske man skulle trække vejrkortet.

For vi kan altid mødes om vejret. Vejret er noget af det mest neutrale man kan tale om, vi kan jo ikke gøre noget ved det og dermed kan vi fraskrive os ansvaret. Vejret kan sætte os fri, som de siger i Eksistens.

Så vejret kan bruges i en relationel forstand, til at binde nye bånd og komme i kontakt med nye og fremmede mennesker, fordi det er neutralt. Fordi det er ufarligt at tale om vejret, som det er lige nu, eller som det var i går – men hvad med vejret i fremtiden – hvad med klimakrisen?

Det der er med til at gøre vejret til et neutralt emne, vores magtesløshed overfor at ændre det, er samtidig det, der er med til at gøre klimaet til et farligt emne ved middagsbordet. For vi kan alle være enige om at vi ikke kan ændre på vejret i dag, eller i går, men vi kan jo reelt set godt gøre vores for at sørge for “godt vejr” til de kommende generationer.

Uheldigvis er vi bange for vores egen sårbarhed, vi er bange for ikke at kunne gøre nok og bange for den dobbelte gensidighed, hvor ikke kun jeg, men også naboen må gøre noget for at stoppe katastrofen. Og så længe naboen ikke gør noget, så gør jeg i hvert fald heller ikke noget – måske er det nemmere at lade stå til?

Hvad tænker I? Del endelig jeres tanker i en kommentar, jeg er nysgerrig.

Published by

3 thoughts on “Fredags Filosofi: Vejret

 1. Det er skørt, for min første reaktion var, at jeg klart ville styre uden om så politisk et emne til min kærestes mosters 50-års fødselsdag. Indtil det gik op for mig, at jeg vitterligt har haft endnu mere betændte debatter med Onkel Allan, og de har faktisk været ufatteligt saglige og givende! Havde det derimod været min egen mosters 50-års fødselsdag (oh skræk og ve), så havde jeg lukket den med det samme! Selvom nogen alvorligt burde tage debatten med dem, så skal man virkelig ikke forsøge at lære bønder noget om agurkesalat, og da slet ikke hvis du siger, at deres køer er ude på at slå jorden ihjel med deres abnorme tarmaktivitet. Og det er måske det mest tragiske ved det hele?

  P.S. pissefedt! Alle elsker en god føljeton, og når den endda er en allitteration kan man næppe ønske sig mere 😉

  Knus

 2. Så længe man kan have en saglig debat, så er jeg altid interesseret i, at lytte til andres synspunkter. Ofte bliver man kun klogere og får lidt perspektiv.
  Men klimakrisen er bestemt et betændt område, og bare det at jeg gerne vil spise mindre kød, kan gøre min kæreste smågnaven og uforstående, så spørgsmålet er, hvor saglig en diskussion man kan få? Men man kan altid starte i det små, og trække et andet kort, hvis vejrkortet hurtigt bliver for uneutralt.

  Btw, meget fin føljeton! Vil glæde mig til at følge med hver fredag 🙂

  // http://www.jannifromtheblog.dk

 3. Fedt med filosofisk fredag! 😀

  Har forresten lige hørt Eksistens snakke om veganisme/vegetarianisme, men måske du allerede har hørt det :b Det var i hvert fald i programmet om Dannelse fra december – der i starten hvor de altid snakker udenfor tema 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *