Opskrift: Veganske donuts

Donuts

Nu vil jeg gerne præsentere dig for noget genialt!
Hvis du er veganer, kender du måske følelsen af lige at have lyst til en lille bitte donut. Aber ak og ve. Du ved jo ikke om den indeholder mælk, eller æg eller dit eller dat. Så du afholder dig fra at købe den søde fristelse. Problemet slutter ikke der. Du kan ikke slippe tanken om den søde vaniljesmag, glasuren som smelter på tungen og det lette sukker high. Frygt ikke. Veganske doughnuts er en realitet, og de smager mindst lige så godt som de “normale” donuts. Smagen er en smule anderledes, men ikke dårligt anderledes. Forskellen i smag skyldes måske skorpen, som er sprødere end dem man køber i Nettos bake off og den ekstra oliesmag. Det lyder ikke dårligt vel?

Opskriften er stærkt inspireret af Det Vilde Ris, og Line har også lavet en meget inspirerende video som kan ses her.

Ingredienser
Dejen
4 dl vanilje soyamælk
50 g gær
1/2 dl rapsolie
1 knivspids salt
1 tsk rørsukker
700 g hvedemel
Yderligere 1 liter rapsolie til stegning

Topping
500 g flormelis
Lidt vand
Evt. hindbærekstrakt
Evt. lakridspulver
Pynt

Tid: ca. 2 timer

Lad os komme i gang
Det er nemmere end som så. Du starter med at opvarme mælken, til den er lunken, sådan at gæren kan opløses i den. Pisk til gærklumperne er væk og tilsæt derefter olien. Rør let rundt og tilføj nu alt det tørre (vanilje, salt, rørsukker og mel). Melet tilføjes lidt efter lidt og samtidig røres godt rundt. Derefter kan dejen æltes med hænderne eller i en røremaskine. Dejen er klar til at hæve når den er blød, fugtig og ikke klistrer til dine hænder. Nu kan du stille dejen til hævning i 45 minutter. Så husk at gå tidligt i gang hvis du gerne vil servere donuts til din eftermiddagskaffe.

Efter 45 min
Nu må du ælte dejen, men du må ikke smadre den. Jeg kom til at slå på den, som var det en boksebold, men blev desværre irettesat af Oliver (øv). Ælt den Mette-Blomsterberg-Style og rul den derefter ud som en pizza. Ikke for tynd, ikke for tyk (ca. 1 – 2 cm). Nu kommer du til det jeg elsker. At stikke doughnutsne ud med morsomme ting. Vi brugte nogle random låg som var ca den størrelse vi gerne ville have dem i. Rapsolielåget som hullet i midten og et glas til den store cirkel. Husk at man også kan lave dem i andre sjove former. Jeg vil prøve med blomsterforme og måske et hjerte næste gang.

Olien!
Hahahaa. Nu bliver det virkelig amerikansk – for nu skal de steges! Hæld hele din liter olie ned i en gryde og opvarm den ved medium varme. Olien skal ikke koge. Forestil dig at det er en ovn og at doughnutsne langsomt skal gennemsteges. Det er morsomt når donutsne flyder rundt i olien, men det endnu mere morsomt når de er færdige. De skal have fire minutter i olien hvor de vendes med jævne mellemrum og derefter skal de køle lidt af.
Nu kan du pynte dem med glasur, og her er det kun fantasien der sætter grænser!

Held og lykke 🙂

Og giv lige lyd hvis du giver dem en chance.

Published by

One thought on “Opskrift: Veganske donuts

  1. […] jeg på loppemarked, hvor jeg fandt en lækker “lille” vintagesag)(Lavede jeg veganske doughnuts og nød at fråde dem efterfølgende) (Grillede jeg, utroligt nok, burgerbøffer i mine forældres […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *